Ταξίδια

Άλση στην Αττική για βόλτα, πικ νικ, αλλά και γυμναστική

Τέσσερις προτάσεις για να ξεφύγετε λίγο από την βουή της πόλης

Τα πάρκα και τα άλση της Αττικής αποτελούν προορισμούς για μία σύντομη βόλτα στη πόλη, που την κάνουν πιο υποφερτή μέσα στον τεράστιο όγκο κτιρίων.

Η ιστοσελίδα exploringgreece.tv προτείνει τέσσερα γνωστά άλση στην Αττική για αξέχαστες βόλτες, μαζί με τα μυστικά τους.

Άλσος Βεΐκου

Μάλλον το πιο εμβληματικό άλσος της πόλης, κατ’ αρχάς λόγω μεγέθους – το άλσος Βεΐκου εκτείνεται σε 256 στρέμματα. Γρασίδι, δέντρα, παγκάκια και κιόσκια ως εκεί που φτάνει το μάτι. Με δύο λόγια, άλσος extra-extra- large που θέλει πολλές επισκέψεις, για να πείτε ότι το εξερευνήσατε. Εδώ θα τα κάνετε όλα. Θα απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, θα αθληθείτε, θα ψυχαγωγηθείτε και θα κάνετε πικ νικ.

Μηχανή Αναζήτησης

Στο άλσος Βεικου υπάρχουν δύο ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ με κερκίδες, έξι ανοιχτά γήπεδα τένις και δύο τοίχοι προπόνησης τένις. Επίσης, υπάρχουν γήπεδο βόλεϊ, γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, κερκίδες και αποδυτήρια, γήπεδο 5Χ5, αλλά και κολυμβητήριο, που περιλαμβάνει δύο ανοιχτές θερμαινόμενες πισίνες, μια για μικρά παιδιά και μια για μεγάλους σε πλήρη λειτουργία, καθώς και στίβο, πίστα πατινάζ και ένα χώρο διαμορφωμένο σε ποδηλατοδρόμιο.

Υπάρχουν επίσης δύο παιδικές χαρές, ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, ένα θερινό σινεμά και ένα ανοιχτό θέατρο. Σημειώστε, πως στο χώρο λειτουργεί και Δημοτικό Ιατρείο. Εκεί κοντά βρίσκεται και η περιοχή της Αττικής όπου λέγεται ότι έριχνε ο Δίας τους κεραυνούς.

Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας είναι μάλλον αυτό που έχει τον πιο «δικό του» χαρακτήρα απ΄ όλα και είναι το μεγάλο καμάρι της περιοχής. Κατ’ αρχάς, είναι ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για όλη την Αττική μιας και καταλαμβάνει 420 στρέμματα. Η βλάστηση του είναι πολύ πυκνή και το «μενού» έχει απ’ όλα. Και πεύκα και κυπαρίσσια και χαρουπιές και ευκάλυπτους και πλατάνια.

Τα μονοπάτια και οι περίπατοι είναι δεκάδες. Τα σημεία για να σταθείτε και τα παγκάκια. Τα μικρά ξέφωτα και τα τραπεζάκια ουκ ολίγα και ανάλογα με τη στιγμή και την παρέα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα πιο ήσυχα και απόμερα μέρη του άλσους και σε αυτά με περισσότερη βαβούρα, κόσμο, παιδάκια, νεανικές παρέες κτλ.

Σημειώστε πως στο άλσος υπάρχει και ωραία παιδική χαρά και όργανα γυμναστικής. Ο «άσος στο μανίκι» όμως αυτού του άλσους είναι ξεκάθαρα η μεγάλη τεχνητή λίμνη του, με τον μικρό ανεμόμυλο εντός της, μια εικόνα τόσο καρτποσταλική, που στιγμιαία θα σας δώσει την αίσθηση πως βρίσκεστε κάπου πολύ μακριά από την πόλη. Η λίμνη παραδόθηκε στους Φιλαδελφειώτες το 1966.

Ακόμα πιο παλιό είναι το θερινό σινεμά. Το «Σινέ Άλσος» έκανε τα εγκαίνια του το 1959 και έκτοτε, τα καλοκαίρια συγκεντρώνει σινεφίλ από όλη την Αθήνα. Στο άλσος λειτουργεί και μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στις θερινές καταγραφές της θερμοκρασίας στο άλσος, αποδεικνύεται σταθερά πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις θερμότερες στην επικράτεια. Κάποτε, σε αυτό το άλσος λειτουργούσε και ένας πολύ διάσημος ζωολογικός σταθμός (από το 1986 ως το 1995). Ο κήπος είχε φτάσει να έχει μέχρι και λιοντάρια και αρκούδες.

Άλσος Παγκρατίου

Άλσος «έκπληξη», αφού σε προσκαλεί να μπεις εντός του μέσα από ένα από τα πιο κεντρικά και πολύβουα σημεία του Παγκρατίου (τη συμβολή των Οδών Ευτυχίδου και Σπύρου Μερκούρη). Την ίδια στιγμή, βρίσκεται μια ανάσα από το Καλλιμάρμαρο, λίγα στενά πιο πάνω από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου. Είναι από τα πιο παλιά της πόλης, έκτασης 30 στρεμμάτων. Η ιστορία του ξεκινά το 1908. Τότε, με εντολή της πριγκίπισσας Σοφίας η «Φιλοδασική Εταιρεία» φυτεύει τα πρώτα πεύκα.

Το 1936 η παραπάνω εταιρεία παραχωρεί την έκταση στο Δήμο Αθηναίων για να τον λειτουργήσει ως δημόσιο χώρος αναψυχής. Μάλιστα, μέχρι και τη γερμανική κατοχή το άλσος φιλοξενούσε και ζωολογικό κήπο. Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο τότε για τρεις αρκούδες. Τη δεκαετία του 1970, πάλι, εδώ συγκεντρώνονταν καλλιτέχνες με αντιδικτατορική δράση ενώ το «Ελεύθερο Θέατρο» έδινε παραστάσεις στο υπαίθριο μικρό θεατράκι. Σήμερα, ο μικρός αυτός πράσινος πνεύμονας μέσα στην καρδιά της πόλης φιλοξενεί παιδική χαρά, υπαίθρια όργανα, γήπεδο μπάσκετ, πολλά παγκάκια, πλακόστρωτα δρομάκια και μικρά ξέφωτα.

Άλσος Νέας Σμύρνης

Το άλσος της Νέας Σμύρνης είναι πολύ φροντισμένο και «απλώνεται» σε μια έκταση 50 στρεμμάτων. Αποτελείται από δασικά δέντρα, αλλά και από καλλωπιστικά. Τα στοιχεία που συνθέτουν το τοπίο του είναι δύο σιντριβάνια, περιστερώνες, άφθονα πτηνά (κότσυφες, δεκαοχτούρες, σπουργίτια κ.λ.π), υπαίθριο σκάκι, ενώ την παράσταση κλέβει το ποδηλατοδρόμιο περιμετρικά σε όλη την έκταση του Άλσους. Και ενώ το αυτό το άλσος δεν διαθέτει γήπεδα, όλοι του οι περιμετρικοί διάδρομοι χρησιμοποιούνται από πλήθος πολιτών που αθλούνται – εδώ πραγματικά όλοι τρέχουν!

Τόσο φαν της άσκησης και της άθλησης είναι οι Νεοσμυρνιώτες που το 2001, μια ομάδα ερασιτεχνών αθλητών δημιούργησε τον «Σύλλογο Αθλουμένων Φίλων Άλσους Ν. Σμύρνης» (ΣΑΦΑΝΣ), με στόχο την καλλιέργεια του ψυχαγωγικού αθλητισμού (δυναμικό βάδισμα, τζόκινγκ, γυμναστική κλπ). Ο ΣΑΦΑΝΣ έχει δημιουργήσει και ομάδα τριάθλου.

Μέσα στο Άλσος υπάρχει ακόμα κυλικείο, αλλά και ένα ανοιχτό θέατρο με σκηνή, χωρητικότητας 2.500 ατόμων περίπου. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο επαναλαμβάνεται η εικόνα των πικ νικ, των παιδικών γιορτών και γενεθλίων μέσα στα άλση. Οι γιορτές των Αθηναίων βρίσκουν στέγη στους πράσινους πνεύμονες της μητρόπολης και ο δημόσιος χώρος αξιοποιείται με τρόπο δημιουργικό. Δοκιμάστε το και

Σχετικά Tags

Αττική

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button