Ελλάδα

Έρχεται «καύσωνας» στη Βουλή για νόμο-πλαίσιο και συνθέσεις ειδικών δικαστηρίων

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Η τύχη του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ αλλά και η σύνθεση των ειδικών δικαστηρίων όπου έχουν παραπεμφθεί οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Νίκος Παππάς κρίνεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή στο πλαίσιο δύο κρίσιμων διαδικασιών που αναμένεται να ανεβάσουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας («Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα») θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 9 το πρωί. Βάσει του κοινοβουλευτικού προγραμματισμού το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη ή την Παρασκευή ανάλογα με τον αριθμό των ομιλητών που θα ζητήσουν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Σημειώνεται ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου των 408 σελίδων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αρχίζει σήμερα (13:00) και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Η ψήφιση του θεωρείται δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί εν μέσω κινητοποιήσεων του πανεπιστημιακού κόσμου που στην πλειονότητά του ζητά την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων αλλά και των περισσότερων φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι αντιτίθενται στις προβλέψεις του. Κατά του νομοσχεδίου έχουν τοποθετηθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία αναμένεται να εγείρουν και ζητήματα συνταγματικότητας.

Πριν από την «μάχη» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βουλή θα κριθεί, όμως, και η σύνθεση των ειδικών δικαστηρίων όπου έχει παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Ειδικότερα, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου στις 12:00 και 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές κληρώσεις ενώπιον της Ολομέλειας μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάδειξη 13 τακτικών και έξι αναπληρωματικών μελών, καθώς και του ασκούντος καθήκοντα εισαγγελέα και του αναπληρωτή του για καθένα από τα δύο ειδικά δικαστήρια.

Μηχανή Αναζήτησης

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει παραπεμφθεί με βούλευμα του πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου: α) για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος για την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών του ΚΙΝΑΛ εναντίον του τότε υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, β) για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος για φερόμενες πιέσεις στην Εισαγγελέα Ελένη Ράικου για τον φάκελο του σκανδάλου της Novartis, γ) για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος για άσκηση πιέσεων σε εισαγγελείς για διενέργεια φορολογικών ελέγχων στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ και δ) για παρεμβάσεις στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη σχετικά με υπόθεση του αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου που είχε αρχειοθετηθεί. Ο κ. Παππάς έχει παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς του στην διενέργεια της αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών. Τα δύο ειδικά δικαστήρια αναμένεται να συγκροτηθούν σε σώμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσης να προωθηθούν στη Βουλή ακόμη δύο νομοσχέδια. Το ένα θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας και θα αφορά την αναμόρφωση του πλαισίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το άλλο θα κατατεθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία του θεσμού της επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button