Ελλάδα

Δεσμοι του κόμματος Σπαρτιάτες με τον κ. Κασιδιάρη

Ενδεχόμενο ακύρωσης της εκλογής τους

Σύμφωνα με την εκτίμηση για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, υπάρχει συζήτηση σχετικά με τους δεσμούς του κόμματος “Σπαρτιάτες” με τον κ. Κασιδιάρη και το ενδεχόμενο ακύρωσης της εκλογής τους.

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ως εκλογοδικείο, μπορεί να ελέγξει το κύρος των εκλογών. Συνεπώς, υπάρχει η δυνατότητα για την έναρξη μιας δίκης με σκοπό να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της εισόδου των Σπαρτιατών στη Βουλή. Ωστόσο, αυτό είναι εφικτό μόνο εάν τουλάχιστον 12 πολίτες προσφύγουν και αμφισβητήσουν την εκλογή τους στις 12 περιφέρειες όπου εξελέγησαν.

Η διαδικασία αυτή θα προϋποθέτει τη διεξαγωγή 12 δικών, όπου θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η πραγματική ηγεσία του κόμματος αποτελείται από πρόσωπα π

είχαν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Αυτή είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί αποδεικτικό υλικό σχετικά με αυτό. Εάν οι ενστάσεις γίνουν δεκτές, τότε θα απαιτηθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς η σύσταση της Βουλής θα αλλάξει και η ανακατανομή των εδρών δεν μπορεί να γίνει από το Δικαστήριο.

Μηχανή Αναζήτησης

Παράλληλα, η κ. Καμτσίδου αναφέρει ότι η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου για έλλειψη νόμιμων προσόντων για κάθε βουλευτή, στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα, καθώς απλώς οι αναπληρωματικοί βουλευτές θα πάρουν τη θέση τους.

Ηλεκτρονικό περιοδικό

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button