Οικονομια

Εγκαίνια σήμερα στην Σόφια του Ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού IGB παρουσία του πρωθυπουργού

Στις 10:30 σήμερα το πρωί στη Σόφια παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα αρχίσουν να ρέουν οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από την Κομοτηνή, μέσω του αγωγού IGB. Αυτό θα σηματοδοτήσει και τα εγκαίνια του Ελληνικοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού που θα μεταφέρει αζερικό αέριο προς την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η σημασία αυτού του έργου είναι τόσο μεγάλη που εκτός από ηγέτες των χωρών της περιοχής παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία μάλιστα θα έχει συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παρόντες θα είναι φυσικά ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ραντεφ ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης και έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικόλαε Τσιούκα και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αγωγός αυτός θεωρείται πολύ σημαντικός για την Ελλάδα καθώς γίνεται πύλη εισόδου ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρώτο σταθμό τη Βουλγαρία.

Μηχανή Αναζήτησης

Η ταυτότητα του αγωγού IGB

Το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).

Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora της Βουλγαρίας, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου των δυο χωρών, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow). Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP. Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button