Κόσμος

Η Τουρκία ξεκίνησε συνομιλίες για την αγορά 40 Eurofighters

η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε το ΝΑΤΟ

Συνομιλίες ξεκίνησε η Τουρκία με ευρωπαϊκά έθνη για την απόκτηση 40 Eurofighters Typhoon. Αυτό προέκυψε μετά την αναγνώριση ότι η αίτησή της για F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε προηγουμένως ότι εκείνος και οι εκπρόσωποί του συζητούν με τη Βρετανία και την Ισπανία για την αγορά αυτών των αεροσκαφών. Ο Γκιουλέρ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις στην αναβολή της προμήθειας F-16, ενώ η Γερμανία είχε εκφράσει αντίρρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, η Άγκυρα αναζητά την αγορά της πιο προηγμένης έκδοσης του Eurofighter. Οι συνομιλίες εστιάζονται σε αυτόν τον στόχο, καθώς ο κ. Γκιουλέρ συζήτησε το θέμα με τον βρετανό ομόλογό του, Γκραντ Σαπς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είχε ζητήσει τον Οκτώβριο του 2021 την αγορά 40 F-16 της Lockheed Martin Corp και τον εκσυγχρονισμό 79 υπαρκτών πολεμικών της αεροσκαφών. Παρόλη την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πώληση με συνολικό κόστος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπήρξαν αντιρρήσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ λόγω καθυστέρησης στην έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μηχανή Αναζήτησης

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επεσήμανε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Βρετανία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του αεροσκάφους KAAN και των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Τα Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από κοινοπραξία της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τη συμμετοχή των εταιρειών Airbus, BAE Systems και Leonardo. Οι αναπαραστάτες του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν τη Γερμανία να αποσύρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την προμήθεια.

Ακόμη, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για αμυντική συνεργασία που θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των χωρών και άλλων τομέων.

Ο αναλυτής στρατιωτικών θεμάτων, Taufin Özberk, σχολιάζοντας τα γεγονότα, επεσήμανε ότι η Τουρκία επιδιώκει νέα αεροσκάφη λόγω των περιφερειακών εξισορροπήσεων δυνάμεων, και υποδηλώνει ότι η επιλογή για Eurofighters ενδέχεται να πιέσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την άμεση επικύρωση της πώλησης των F-16.

Αν θελετε να δημοσιεύσετε το αρθρο σας στο περιοδικό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button