Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Βυρσοδεψεία λειτουργούσαν παρότι είχαν σφραγιστεί συνεχίζοντας να ρυπαίνουν το περιβάλλον-

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων

Βυρσοδεψεία στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου που είχαν σφραγιστεί συνέχισαν την παραγωγική τους δραστηριότητα, προκαλώντας περιβαλλοντική ρύπανση, όπως διαπιστώθηκε σε επιτόπια έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν πέντε βυρσοδεψεία και από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από τα μέσα Νοεμβρίου 2019 έως και Σεπτέμβριο του 2020, παρότι είχε εκδοθεί απόφαση προσωρινής παύσης λειτουργίας και σφραγίστηκε ο ηλεκτρομηχανολογικός τους εξοπλισμός, εντούτοις συνέχισαν τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ότι τα υγρά απόβλητα, κατά τη λειτουργία τους διατίθεντο ανεπεξέργαστα προς τα γειτνιάζοντα οικόπεδα και τα φρεάτια όμβριων υδάτων (επανειλημμένα κατά το χρονικό διάστημα από 10 Ιουνίου 2020 έως Σεπτέμβριο του ίδιου έτους), ενώ είχε προηγηθεί από τη διαχειρίστρια εταιρεία του χώρου, έμφραξη των αγωγών ακαθάρτων και των φρεατίων αναμονής των αποβλήτων των συγκεκριμένων βυρσοδεψείων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παροχέτευση των αποβλήτων τους στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων.

«Αποτέλεσμα ήταν η πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος από τη διασπορά των ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας των παραπάνω βυρσοδεψικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό περιβάλλον, καθόσον από τις χημικές αναλύσεις ληφθέντων δειγμάτων προέκυψε πως πρόκειται για εκροή υγρών βυρσοδεψικών αποβλήτων υψηλού ρυπαντικού φορτίου, παραβιάζοντας κατά αυτό τον τρόπο τις υφιστάμενες Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μηχανή Αναζήτησης

Υπό αυτές τις συνθήκες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος οκτώ προσώπων, κατά περίπτωση ιδιοκτητών και διαχειριστών των ελεγχόμενων βυρσοδεψείων, που θα αποσταλεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Σχετικά Tags

βυρσοδεψεία Θεσσαλονίκη

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button