Ταξίδια

Μονή Στομίου: Εκεί που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος

Ένα καταπράσινο τοπίο που σε ηρεμεί στον απόλυτο βαθμό

Στην άκρη ενός φαραγγιού, σε ένα καταπράσινο σκηνικό δίπλα στο ποτάμι βρίσκεται ένα μοναστήρι διαφορετικό από τα άλλα. Είναι η Μονή Στομίου στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.

Το μοναστήρι που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος ο όποιος πέρασε στην μικρή κωμόπολη τα παιδικά του χρόνια ερχόμενος στην βρεφική ηλικία με την οικογένεια του από τα Φάρασα της Καππαδοκίας.

Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια εκπληκτική τοποθεσία που προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και ηρεμία. Όποιος βρεθεί στην περιοχή της Κόνιτσας ακούει από τους ντόπιους ότι αξίζει μια επίσκεψη εκεί.

Για να φτάσει κανείς στην Ιερά Μονή Στομίου, όταν βρίσκεται στην Κόνιτσα αρκεί να ακολουθήσει το μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι το οποίο ξεκινάει από το Γεφύρι της Κόνιτσας, το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής. Χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσεις αλλά μπορεί να το κάνεις και γρηγορότερα αν είσαι συνηθισμένος στην πεζοπορία και έχεις καλή φυσική κατάσταση. Ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας θα ζήσεις μερικές από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής σου.

Μηχανή Αναζήτησης

Η Μονή Στομίου αποτελεί ένα αληθινό στολίδι εναρμονισμένο απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Η αρχική θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1442, βρίσκεται στις απέναντι πλαγιές της Τραπεζίτσας, όπου και διασώζεται η ονομασία «Παλιομονάστηρο» ενώ στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο, το 1774.

Σε αυτό το μοναστήρι ο Άγιος Παΐσιος έζησε για τέσσερα χρόνια, από το 1958 ως το 1962, στην αρχή του μοναστικού του βίου, πριν περάσει από το Σινά και καταλήξει στο Άγιον Όρος. Θεωρείται, επιπλέον και ο ανακαινιστής της Μονής, αφού ο ίδιος με προσωπικό μόχθο κατάφερε και την αναστήλωσε, κουβαλώντας ακόμα και με τα χέρια βαριά φορτία από κάτω από το ποτάμι, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Η Κόνιτσα αποτελεί μια από τις πιο καλές επιλογές για όλες τις εποχές του χρόνου αν θες να βρεθείς κοντά στη φύση και να γίνει ένα με αυτήν… Θα απολαύσεις όμορφες διαδρομές και θα δεις αρκετά αξιοθέατα. Στην περιοχή και συγκεκριμένα στο χωριό Αγία Βαρβάρα θα συναντήσεις και το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου που βρίσκεται μέσα σε δέντρο. Εκτός από την ίδια την Κόνιτσα, αξίζει να κάνεις και μια βόλτα στα χωριά της και τα περίφημα Μαστοροχώρια. Εκεί υπάρχει και το μικρό ελληνικό χωριό στο οποίο γεννήθηκαν πάνω από 70 ζωγράφοι.

Το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψεις σύντομα σε αυτόν τον τόπο για να τον εξερευνήσεις ξανά…

Σχετικά Tags

Άγιος Παΐσιος Κόνιτσα

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button