Κόσμος

Σε ποιες χώρες θα επιβίωνες σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη σύμφωνα με τις 9 χώρες που μπορούν να προκαλέσουν τον όλεθρο

«Όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας», είχε διαμηνύσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ακριβώς μία εβδομάδα πριν, όταν στις 24 Φεβρουαρίου κήρυξε την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικός», είχε συμπληρώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Δε χρειάζονταν οι διεθνείς αναλυτές για να γίνει σαφές ότι πίσω από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου και του υπουργού του κρύβονται -και να συνεχίζουν να κρύβονται με τον πόλεμο να μαίνεται- απειλές για τη χρήση πρωτόγνωρων οπλικών συστημάτων, πυρηνικών όπλων, που θα έφερναν την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή καταστροφή.

Φυσικά, η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη με τρομακτικά μεγάλη πυρηνική ισχύ.

Μηχανή Αναζήτησης

Οι πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Statista (για το 2021), η Ρωσία και oι ΗΠΑ φαίνεται να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με 6.257 και 5.600 στις πυρηνικές κεφαλές, αντιστοίχως. Για την ακρίβεια, κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Η Γαλλία (4η θέση) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5η θέση) αποτελούν τις δυτικές δυνάμεις πυρηνικών όπλων. Στη λίστα βρίσκονται επίσης η Κίνα, που καταλαμβάνει την 3η θέση και ακολουθούν το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, πέντε χρόνια μετά την παρουσίασή της από τον ΟΗΕ το 2017, η Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων, το πρώτο παγκοσμίως νομικά δεσμευτικό κείμενο για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Εύκολα μαντεύεις το «γιατί». Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο την είχαν επικυρώσει μόνο 25 χώρες (πολύ λιγότερες από όσες χρειάζονται) που προφανώς δεν αποτελούν πυρηνικά οπλοστάσια.

Τα κράτη-καταφύγια στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Και αν το χειρότερο σενάριο για την ανθρωπότητα συμβεί και έρθουμε αντιμέτωπη με έναν πυρηνικό όλεθρο, ποιες χώρες θα ήταν η πιο ασφαλής -όσο μπορεί να είναι- επιλογή για να ζει κάποιος;

Σίγουρα όχι στις χώρες που έχουν πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα ή φιλοξενούν πυρηνικά όπλα (η Ιταλία για παράδειγμα) ή συμμετέχουν σε πυρηνικές συμφωνίες (όπως η Ελλάδα). Συνεπώς, τι μας μένει;

Οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου του πλανήτη, σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από το indy100, χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2015 του Statista.

Συγκεκριμένα, εκείνες που βρίσκονται στην Αφρική και στη Νότια Αμερική και φαντάζουν ως καταφύγια στο ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης. Όχι ,μόνο όμως επειδή δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι πυρηνικό.

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, όπως είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα έριχνε την παγκόσμια θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς κάτω, ενώ θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα μέσα σε μία δεκαετία μετά τα αρχικά χτυπήματα.

Η ανθρωπότητα θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ξηρασίας, σίτισης, ακόμα και έξαρσης του καρκίνου του δέρματος λόγω της καταστροφής του όζοντος.

Σχετικά Tags

Ρωσία Ουκρανία Πυρηνικά

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button