Οικονομια

Τελευταία ευκαιρία για λύση στο θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Λύση στο μεγάλο αδιέξοδο με το εύρος του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αναζητεί η Ευρώπη ενώ εισήλθαμε στον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου και ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά. Οι ελληνικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ενσωματώθηκαν σε επιστολή που έστειλαν 15 χώρες μέλη στην Κομισιόν δεν βρήκαν ευήκοα ώτα και άλλο ένα συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ έληξε χθες χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα όμως και άλλες χώρες επιμένουν και έτσι η επόμενη εβδομάδα θα αποδειχθεί καταλυτική για τον σκληρό χειμώνα που είναι μπροστά μας με νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιμένουν με αγωνία μια απόφαση που θα αποδειχθεί σωτήρια για την επιβίωσή τους.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία ανέλαβαν να επεξεργαστούν λεπτομερώς το μηχανισμό επιβολής του πλαφόν για το φυσικό αέριο και να καταθέσουν πρόταση στην Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. «Έχουμε αναλάβει να καταθέσουμε ένα προσχέδιο και να το συζητήσουμε με χώρες που έχουν προβληματισμούς και να καταλήξουμε σε κοινή πρόταση», είπε μετά το τέλος του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.

Έτσι, μέσω τηλεδιάσκεψης θα γίνει μια μίνι σύνοδος υπουργών μέσα στην εβδομάδα με την συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις που έχουν συγκεκριμένες χώρες και με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων να βρεθούν πιθανές εναλλακτικές.

Μηχανή Αναζήτησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι στόχοι είναι δυο: Να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς να δοθεί κίνητρο για την αύξηση της κατανάλωσης και να μην επιτρέπεται οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να επηρεάζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι χθες το συμβούλιο των υπουργών ενέργειας των 27 κατέθεσε τις προτάσεις του για τα μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτές περιλαμβάνουν:

1) Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας 5%,

2) Επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας,

3) Επιβολή συνεισφοράς αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Στην κυβέρνηση υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τα μέτρα αυτά που προτείνονται, καθώς η Ελλάδα ήδη έχει λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά κυρίως γιατί η Ευρώπη υιοθέτησε τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων τον οποίο ήδη εφαρμόζει η Ελλάδα από το καλοκαίρι και έχει συγκεντρώσει 2,6 δις ευρώ.

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button