Κόσμος

Τουρκία: Χαρακτήρισε για πρώτη φορά «πόλεμο» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό

Αλλαγή ρητορικής από την Τουρκία, η οποία αποκάλεσε σήμερα «πόλεμο» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να προλειαίνει το έδαφος ώστε η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επικαλεστεί μια διεθνή συνθήκη για να περιορίσει τον διάπλου ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή εάν απειληθεί.

Ισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της με τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε χαρακτηρίσει ως πόλεμο την κατάσταση

«Κατά την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μηχανή Αναζήτησης

Ο Φαχρετίν Ατούν, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, δήλωσε «γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός πολέμου στην περιοχή μας», και επανέλαβε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει.

Το Κίεβο κάλεσε την Τουρκία να εμποδίσει τη διέλευση και άλλων ρωσικών πολεμικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα, απ΄όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει μία από τις εφόδους της στις νότιες ακτές της Ουκρανίας.

Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προχθές Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της συνθήκης του Μοντρέ να φέρει τα πλοία της πίσω στις βάσεις τους, κάτι που μπορεί να περιορίσει οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής.

Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Ένα βήμα που θα στρεφόταν τόσο πολύ εναντίον της Μόσχας θα μπορούσε να πλήξει τον μεγάλο όγκο των εισαγωγών ενέργειας και προϊόντων και τον τουριστικό της τομέα σε μια περίοδο εγχώριας οικονομικής αναταραχής.

Σχετικά Tags

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Τουρκία Ουκρανία

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button