Κόσμος

Χάος στην Μπουρκίνα Φάσο: «Το 40% της επικράτειας είναι εκτός του ελέγχου»

Σύμφωνα με μεσολαβητή των κρατών της δυτικής Αφρικής

Ο μεσολαβητής των κρατών της δυτικής Αφρικής για την Μπουρκίνα Φάσο, ο Μαχαμαντού Ισούφου, ο πρώην πρόεδρος του Νίγηρα, εκτίμησε χθες Σάββατο στην Ουαγκαντούγκου ότι η κατάσταση ασφαλείας «παραμένει δύσκολη», καθώς σχεδόν η μισή επικράτεια της χώρας βρίσκεται πλέον πέραν του ελέγχου του κράτους.

«Σήμερα, το 40% της επικράτειας είναι εκτός του ελέγχου του κράτους», είπε, υπογραμμίζοντας πως «η Μπουρκίνα Φάσο γνωρίζει σήμερα πολυδιάστατη κρίση: ασφαλείας, ανθρωπιστική, πολιτική και κοινωνικοοικονομική».

Ο κ. Ισούφου έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά.

Ο κ. Ισούφου, ο οποίος έφθασε στη χώρα την Παρασκευή, συναντήθηκε με αξιωματούχους της στρατιωτικής χούντας για συνομιλίες σχετικά με την διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Μηχανή Αναζήτησης

Το στρατιωτικό καθεστώς, που κατέλαβε την εξουσία στα τέλη Ιανουαρίου, έχει ανακοινώσει πως η διάρκεια της πολιτικής μετάβασης θα είναι τρία χρόνια, προτού οργανωθούν εκλογές.

Η χούντα επικαλείται τη σοβαρότητας της κρίσης ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Μπουρκίνα Φάσο. Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών είναι συχνές και πολύνεκρες, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠε.

Ο αντισυνταγματάρχης Νταμιμπά ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανικανότητα στην αντιμετώπιση της βίας των τζιχαντιστών, και υποσχέθηκε ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας θα είναι η κορυφαία «προτεραιότητά του».

Όμως οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν και το περασμένο σαββατοκύριακο 86 άμαχοι σφαγιάστηκαν στην πόλη Σεϊτενγκά (βόρεια). Το μακελειό αυτό συγκαταλέγεται στα χειρότερα στην ιστορία της χώρας της Αφρικής.

«Αναφερθήκαμε στα γεγονότα στη Σεϊτενγκά και εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στον αρχηγό του κράτους, στην κυβέρνηση και στον λαό της Μπουρκίνα Φάσο. Τα γεγονότα αυτά, πολύ οδυνηρά, αποδεικνύουν πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση ασφαλείας», είπε ο κ. Ισούφου.

«Φεύγω μαζί με την αντιπροσωπεία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao) καθησυχασμένος για το ότι ο αρχηγός του κράτους έχει ανοικτό μυαλό, είναι ανοικτός στον διάλογο», πρόσθεσε.

Τον κ. Ισούφου συνόδευσαν ο πρόεδρος της Επιτροπής της Cédéao, ο Ζαν-Κλοντ Κασί Μπρου, και ο επίτροπος Ειρήνης και Ασφάλειας του ίδιου περιφερειακού οργανισμού, ο Φρανσίς Μπεανζέν.

Η Cédéao αξίωσε στα τέλη Μαρτίου η Μπουρκίνα Φάσο να ορίσει νέο χρονοδιάγραμμα, πιο «λογικό», για την πολιτική μετάβαση, το αργότερο ως την 25η Απριλίου. Η Ουαγκαντούγκου ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο.

Κατόπιν αιτήματος του στρατιωτικού καθεστώτος, ο δυτικοαφρικανικός οργανισμός έστειλε στα τέλη Μαΐου αντιπροσωπεία στην Μπουρκίνα Φάσο για τριήμερη αποστολή με σκοπό να αποτιμηθεί η κατάσταση.

Έπειτα από τη σύνοδό του στις αρχές Ιουνίου, εξέφρασε την «ανησυχία» του για τους 36 μήνες της διαδικασίας μετάβασης που προβλέπονται, όπως και για την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».

Ακόμη, η Cédéao παρέτεινε την αναστολή της συμμετοχής της Μπουρκίνα Φάσο σε όλα τα όργανά της και ονόμασε μεσολαβητή τον πρώην πρόεδρο του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου.

Από το 2015, οι επιθέσεις τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει άλλους σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες στην Μπουρκίνα Φάσο, χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει.

Σχετικά Tags

Μπουρκίνα Φάσο

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button