Κόσμος

Μέρες μανίας και πυρκαγιάς στη Γαλλία

Η κοινωνική έκρηξη ξυπνά μνήμες από το 2005

Ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση της προεδρίας του μέχρι σήμερα. Μια κοινωνική έκρηξη έχει ξεσπάσει σε ολόκληρη τη Γαλλία, με διαδηλώσεις, ταραχές, πυρκαγιές και μαζικές συλλήψεις. Συναυλίες, πορείες Pride, σχολικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις έχουν ανασταλεί μετά από πέντε ημέρες οργής και βίας.

Οι νεαροί διαδηλωτές, που αποτελούν την πλειοψηφία, εκφράζουν την οργή τους για τον θάνατο ενός 17χρονου αγοριού από σφαίρες της αστυνομίας. Η δήλωση της μητέρας του θύματος ότι βλέπει μόνο τον υπεύθυνο αστυνομικό δεν απέτρεψε την κοινωνική έκρηξη. Χιλιάδες αυτοκίνητα και καταστήματα έχουν καεί και περισσότεροι από 1.300 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Ο Μακρόν, ο οποίος προσπάθησε να ηρεμήσει παρακολουθώντας συναυλία του Έλτον Τζον το δεύτερο βράδυ των επεισοδίων, αντιμετωπίζει την αντίδραση του κοινού. Η κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας προσπαθούν να αποτρέψουν την επανάληψη των γεγονότων του 2005. Εκείνη τη χρονιά, ο θάνατος δύο εφήβων που κρύφτηκαν από την αστυνομία οδήγησε σε τρεις εβδομάδες έντονης αναταραχής και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο προβληματισμός για τη γαλλική ταυτότητα
Επιστρέφοντας στο 2005 θυμόμαστε τον προβληματισμό για τη γαλλική ταυτότητα. Πριν από 18 χρόνια, πάλι μιλούσαμε για την οργή των νέων από τις πρώην γαλλικές αποικίες, στα προάστια του Παρισιού, για την «εξέγερση» εφήβων και ηλικιωμένων που ένιωθαν αποκομμένοι και με λιγότερες ευκαιρίες. Τότε το ζήτημα της «ταυτότητας» και της ένταξης ήταν και πάλι στο επίκεντρο.

Μηχανή Αναζήτησης

Το ελληνικό περιοδικό

Big Web Directory

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button