Οικονομια

H «Οδύσσεια» μιας μεταβίβασης ακινήτου και το «χαρτοβασίλειο» της γραφειοκρατίας

Από «σαράντα κύματα» υπηρεσιών και εγγράφων θα πρέπει να περάσουν οι φορολογούμενοι μέχρι να φθάσουν στην υπογραφή του τελικού συμβολαίου για την αγορά ή γονική παροχή ενός ακινήτου.

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, «συνωστίζονται» σε συμβολαιογραφεία, Εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, πολεοδομίες για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα δικαιολογητικά και παραστατικά ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν μια μεταβίβαση ακινήτου.

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά έως και 20 έγγραφα απαιτούνται, πολλά από τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι να εκδοθεί το ένα παραστατικό έχει λήξει το άλλο και έτσι η περιπέτεια ξεκινάει από την αρχή.

Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου

Το «χαρτοβασίλειο» και η ταλαιπωρία των φορολογούμενων αναμένεται να τελειώσει σύντομα, καθώς έρχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Μεταβίβαση που δημιουργεί τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου, ο οποίος θα απαλλάξει τους πολίτες από τη «χαρτούρα» των δεκάδων δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η πλατφόρμα e-Μεταβίβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα «τρέχει» στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr έχει ήδη παρουσιαστεί στους συμβολαιογράφους οι οποίοι εκπαιδεύονται στο νέο σύστημα.

Μηχανή Αναζήτησης

Μέσω της νέας πλατφόρμας θα συλλέγονται ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη σύνταξη των συμβολαίων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί. Η ηλεκτρονική συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι.

Με τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου» και τις ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ολοκληρώνονται σε χρόνο εξπρές χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις για τους φορολογούμενους.

Τα δικαιολογητικά

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά μέχρι 20 δικαιολογητικά θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι που προχωρούν στην μεταβίβαση ενός ακινήτου ή στην αποδοχή κληρονομίας. Τα 20 δικαιολογητικά – πιστοποιητικά για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές ακινήτων είναι τα εξής:

1. Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

2. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

3. Πιστοποιητικό Δ.Ο.Υ. περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς – δωρεάς.

4. Πιστοποιητικό Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ.

5. Πιστοποιητικό Δήμου περί υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας.

6. Πιστοποιητικό μη οφειλής εισφοράς σε χρήμα.

7. Πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

8. Πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή.

9. Πιστοποιητικό πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας.

10. Πιστοποιητικό περαίωσης ρύθμισης ακινήτου.

11. Τοπογραφικό διάγραμμα γεωμαχίου από τοπογράφο.

12. Αντίγραφο οικοδομικής άδειας.

13. Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.

14. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.

15. Πιστοποιητικό πράξης χαρακτηρισμού του Δασαρχείου.

16. Πιστοποιητικό Δασαρχείου περί «Ακαΐας».

17. Πιστοποιητικό της διεύθυνσης δασών ή του Κτηματολογικού Γραφείου.

18. Πιστοποιητικό απόφασης της περιφέρειας περί άρσης απαγόρευσης αγοράς ακινήτου σε παραμεθόρια περιοχή.

19. Πιστοποιητικό του τοπικού Οργανισμού Εγγειών Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.), από το οποίο προκύπτει ότι για το μεταβιβαζόμενο αγροτεμάχιο δεν υπάρχει καμία οφειλή από αρδευτικά τέλη και εισφορές.

20. Άδεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε περίπτωση κατάτμησης δασικής ιδιοκτησίας.

Το ανοιχτό περιοδικό στην Ελλάδα (/ By Artmotion Network https://artmotion.com/?)

Artmotion Network

Artmotion Network είναι ο προεπιλεγμένος λογαριασμός για την ομάδα μας όπου γράφουμε και υποστηρίζουμε το διαδικτυακό περιοδικό. Διαδικτυακό περιοδικό για οτι συμβαίνει στην Ελλαδα και στην Ευρωπη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button