Παραιτείται ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα μετά τη συντριπτική ήττα του φιλελεύθερου κόμματός του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. «Για εμάς είναι μια εξαιρετικά δύσκολη βραδιά, χάσαμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συγκέντρωση του κόμματός του. «Από αύριο θα παραιτηθώ», τόνισε ο Ντε Κρο, σημειώνοντας όμως ότι θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση άμεσα. Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο», ανέφερε ο Αλεξάντερ ντε Κρο, καθώς το κόμμα του, Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες, συγκέντρωσε μόλις 5,7% των ψήφων.
Παρά την στροφή προς τα δεξιά στο Βέλγιο, οι ανησυχίες για επικράτηση του ακροδεξιού αποσχιστικού κόμματος Vlaams Belang, που προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, δεν επιβεβαιώθηκαν. Το κόμμα βγήκε δεύτερο με 21%, κερδίζοντας 20 από τις συνολικά 150 έδρες, ενώ οι συντηρητικοί της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA) κατέλαβαν την πρώτη θέση με 25% και 24 έδρες.
Το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) κέρδισε επίσης 20 έδρες, ακολουθούμενο από τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχασαν 4 έδρες και έχουν πλέον 16 στο νέο κοινοβούλιο. Το κόμμα του Ντε Κρο έχασε περίπου 7 έδρες.
Στη Βαλλονία, το νότιο τμήμα της χώρας, οι ψηφοφόροι επίσης στράφηκαν προς τα δεξιά, με το γαλλόφωνο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα να αναδεικνύεται πρώτο με 32%, ενώ οι κεντρώοι Les Engagés βγήκαν δεύτεροι. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές του PS υπέστησαν βαριά ήττα.
Αναλυτές στα βελγικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν μεταξύ κεντροδεξιών κομμάτων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού N-VA, Μπαρτ ντε Βεβερ, είχε αποκλείσει κάθε συνεργασία με το ακροδεξιό Vlaams Belang. Στόχος του ιδίου και του κόμματός του είναι να σχηματίσουν κυβέρνηση με κεντρώα ή κεντροαριστερά κόμματα, ώστε να υπάρξει πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Για να σχηματιστεί ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κόμματα από διαφορετικές γλωσσικές ομάδες (γαλλόφωνοι/ολλανδόφωνοι) πρέπει να σχηματίσουν εθνικό συνασπισμό.
Το Βέλγιο έχει παράδοση σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2010, η χώρα παρέμεινε 541 ημέρες χωρίς κυβέρνηση, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Αν θελετε να δημοσιεύσετε το αρθρο σας στο περιοδικό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.